分類
Uncategorized

2.2 邊啲方法對我有用?

以下係我平日做緊嘅嘢。

避免刺激、溫和清潔

  • 用茶籽粉代替淋浴露、洗頭水
  • 洗面/ 洗身大部分時間用清水,好油的話就用好稀嘅茶籽粉水/ 胺基酸洗面粉/茶籽粉加燕麥粉加水
  • 少飲奶、少食乳製品
  • 洗換季衫

茶籽粉點用呢?我用一湯匙茶籽粉加水整到糊狀,方便查上頭皮唔太易流走就得啦。
查完上頭皮就按摩下,再用梳梳順啲頭髮,就可以過水啦。未試過塞水渠。

積極保濕

潤膚性保濕劑(Emollient)在複雜一點的分類中,有時會把保濕劑多分出一種叫做潤膚性保濕劑(Emollient),本身不具有明顯的補足生理性保濕的功能,但可以對保濕產品達到「修飾」的作用。主要是靠著讓油脂平均分散,填補角質層表面粗糙不平之處,可以讓皮膚摸起來更平順。荷荷芭油、丙二醇
重要潤濕性保濕劑(Humectant) 可以在角質層「外」或角質層「間」吸引水分。但如果僅使用潤濕性保濕劑時,可能會將水份從真皮吸收到角質,但隨後因為缺乏阻礙水分蒸發的能力,反而導致更多經皮膚的水分散失。研究認為外界相對濕度超過70%時,才比較不用擔心這個問題。尿素、甘油
重要封閉性保濕劑(Occlusive) 在「皮膚表面」及角質層之間形成疏水的薄膜,阻礙水分蒸發。概念上接近皮脂腺所分泌的皮脂膜的功能。凡士林、角鯊烯

因為我係極之敏感啦,所以由負100 去到負1 呢一步,都唔好追求咩美白抗衰老啦。
簡簡單單做足補水鎖水,自己用原料開水,無香料無防腐劑無界面活性劑,咁就得啦。
就算有咩事都知係邊樣嘢出事有得追究。
最最簡單用法係濕手之後落兩滴甘油係手心,捽一捽,拍上面。
再了一pat 凡士林係手心,捽一捽,拍上面。幾秒搞掂~

面膜version 可以10 ml 水+ 1~2 ml 甘油,用12 蚊店面膜紙,敷十分鐘,
再了一pat 凡士林係手心,捽一捽,拍上面。又搞掂~
K Kwong 建議甘油: 水= 1: 5,想試嘅話可以酌量減低濃度試起。

預防過敏

好好刷牙:對付牙齦炎,即係慢性發炎
好好運動:少量出汗即可,促進血液循環,消炎
好好飲食:食蔬菜/ 抗氧化/ 消炎(ref: 魚油,EPA/DHA,Omega-3
腹式呼吸、需要時延長呼氣時間:幫助去便便、減輕壓力
留意便便:留意身體健康
清理屋企陰暗角度、冷氣機嘅灰塵,更換發霉家具,用UV 燈

UV 燈好好用,我之前係間房度聞到有陣味,以為係啲衫啦。
但比我照完之後,空氣好清新,個人精神咗,原來只係少咗曬太陽呢步。

要好好刷牙到咩程度呢?就係到你訓醒第二朝個口都完全無味嘅。
呢件事我之前都以為無可能做到,否則點會有咁多廣告話有口氣係普遍架~
後來因為睇到<<斷開糖尿病從好好刷牙開始>>,試埋牙縫刷,頂,不得了,好清爽~
相逢恨晚~

推薦:
保濕觀念錯誤陷阱你也中了嗎?
平價保濕 化學博士K Kwong推介10蚊甘油高效保濕
呼吸養生
魚油,EPA/DHA,Omega-3
<<斷開糖尿病從好好刷牙開始>>

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *