分類
Uncategorized

2.5 點搵自己對咩敏感?

個人經驗

  1. 如果你係接觸性敏感,敏感嘅位置同你最大量接觸敏感原嘅位置可能會唔一樣。例如我洗頭水敏感,但我手掌完全無事,頭皮得啲啲痕,但手背同手腕就會敏感。
  2. 敏感反應係會延遲/累積嘅。例如我用某一隻洗頭水,可能用一次即刻出事。但用另一種,就會用三至五次先出事(兩個禮拜內)。
  3. 好轉係要時間。雖然你已經即刻停止再接觸佢,但復原係要時間嘅。視乎個人體質,痕就可以快至一個鐘遲至兩三日就無事,紅腫甩皮通常三日內退到,裂咗結焦就幾日一定埋到口,瘡瘡就要個幾兩個禮拜啦。但以頭皮嚟講,唔接觸唔等如唔洗頭,你一定要淨係用清水洗頭嘅。

以上嘅敏感反應已經係我好番之後,再接觸果啲單一種致敏原嚟講。如果你仲未搵得出自己係咩事,斷咗A 致敏原但B 致敏原仲係度,就可能會睇唔出個效果。所以我地就要試下下面嘅系統性做法,搵出致敏原啦。

出面有好多付款嘅方法可以做各種測試,但因為果啲都係有限數量嘅,幾千蚊測幾樣嘢咁。如果錢包許可,又有醫生建議同解讀,都係幾好嘅方法。記得要留意番各種測試嘅限制同解讀方法。

而由於睇開嘅診所醫生唔肯比我做testing,同埋我係金牛座(笑),咁就要試下以下嘅方法啦。
呢個方法可以令你從茫茫人海中,跟據自己身體反應搵佢出嚟。
成本?一百蚊有找啦。


搵出濕疹致敏原的方法

  1. 用你自覺最健康嘅方法生活兩個禮拜
  2. 排除飲食試驗 food challenge
  3. 排除埋可能會接觸敏感嘅嘢
  1. 用你自覺最健康嘅方法生活兩個禮拜
    我都知,而家啲人都無乜幾多個係健康架啦。
    但人地唔健康得嚟無濕疹,而我地就有,你話呢個世界公平咩?
    唔… 但既然我地想好番,我地就要試下出盡全力去令自己最健康,然後再逐步逐步做番平時會做嘅嘢,搵下係邊出事啦。
    無錯,呢三點都係基於同一個原則:盡力回復,搵出問題,避開問題,回復生活
    保持健康嘅方法我地幼稚園已經知,分別只在於我地願意為個效果做到咩程度。
    兩個星期對比十幾年,或者rest of your life 嚟講,只係眨下眼嘅事,話咁快就過啦。
  2. 排除飲食試驗
    係呢個階段,營養師最驚你排除得太多,容易營養不良,所以一般嚟講西醫同營養師都唔建議你亂咁無止境地戒口。而呢個排除飲食試驗係一個系統做法嚟,唔同戒口。首先要將可疑嘅食物,移出日常飲食,可疑嘅食物指嘅係可能導致過敏的食物。一段時間過後(我自己set 做兩個禮拜,視乎你有無回復到可以睇得出其後發作的程度),您可以再次食用可疑的食物,但是要慢慢來,一次一種,排除有問題的食物,這樣有助於察覺到底是哪一種食物會引發症狀,並在記事本裡將相關的症狀記錄下來。過程中要有系統地逐一按不同分量進行測試,要細心觀察哪種食物、份量會誘發濕疹,以及發作程度。
  3. 排除埋可能會接觸敏感嘅嘢
    原理同排除飲食試驗一樣。一定要有簿仔記低。
    咁要點清潔保濕同消炎呀?原則係用最簡單嘅配方(如果惡化可以追究),做最少嘅步驟(減少要追究嘅嘢),又唔令皮膚惡化(如果惡化我會對唔住你媽媽)。我唔可以叫你唔搽藥膏,但你都要留意下,搽咗會唔會令你惡化,因為有少部分人可能對類固醇乳霜過敏。

咁要排除啲咩,食啲咩,做啲咩呀?

可以睇下呢度呢度 ,但呢啲都只係一個方向。要點樣食同點樣做,你知嘅唔會比我少,你嘅身體應該會最清楚添。我地缺少嘅可能只係一個有系統嘅做法(所以上面寫咗出嚟啦)將佢地串連埋一齊。

係呀,開始得架啦,快啲開始啦。

推薦:

異位性皮膚炎根治與保養教學!乳液保濕怎麼挑?醫師完整說明
濕疹如何預防、保養與根治?醫師3關鍵完整解答
濕疹患者7大搵食攻略
去過敏原飲食~幫您找出問題食物

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *