分類
Uncategorized

4.6 「我睇咗一次醫生濕疹就好番啦,點解你唔得」

呢句野有兩種情況會出現,一,你係講果個,二,你係聽果個。如果個標題係你親身經歷,咁我真心恭喜你,你搵到適合你嘅方法。但多數嚟講你會係聽果個。濕疹得咁上下年數嘅,都會比人用呢句嘢撻過,遇到個關心你嘅會話:不如我介紹個醫生比你呀~遇到個黑心嘅,就會質疑你懶啦、唔肯戒口唔食藥唔搽藥膏啦、一定係成日食垃圾食物啦…

大佬,病情有輕重,身體狀況每個人唔同,身處環境又唔同。如果乜嘢都係啪一粒藥搽一支藥膏就好,呢個世界就無咁多濕疹病人啦。或者咁講,如果每種病都咁簡單可以醫好,就唔使起咁多醫院啦。(係咪好好人呢我,我無問候人呀!!!)

呼~不過呢,面對關心我地嘅,我地心領神會啦;面對黑心嘅,就諗下:呢個世界好多無知又大大聲講嘢嘅人,既然你咁廢,我都費事彩你。

如果你係果個好心又一次就醫好濕疹嘅人,對住其他嚴重患者,不如直接比啲支持同鼓勵,但唔好再叫佢地做啲咁初階嘅嘢啦。信我,你試過嘅,佢地一定已經試過。好多時病到咁上下,已經無乜心力再試東試西,要嘅,可能只係一啲支持。當佢地儲夠心力嘅時候,再聽到一啲新嘅方向時,就會有番力量去做要做嘅嘢架啦~

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *