分類
Uncategorized

3.1 濕疹好返嘅感覺係點?

濕疹咗十幾年,你要努力同佢共處,可能就會閂咗自己嘅感受,去麻痺自己唔去感覺,去催眠自己無乜事無乜辛苦,將自己嘅感受從身體抽離出去。日子一久,你可能已經唔記得身體健康嘅感覺係點。但係唔緊要,隨住你將意識帶進身體,你會感受番身體帶比你嘅訊息—可能係酸痛、腫脹、頭暈、無力、虛弱、不憤、怒氣、氣促、心痛… 唔緊要嘅,有訊息就係比提示你可以往邊個方向努力。而不適唔會永恆,隨住慢慢好轉,你會愈來愈實在同集中,然後生活好多方面會跟著好轉。呢啲步驟都需要時間,等我講下我好轉前後嘅感受下~

精神

我睇過篇文章分享憂鬱症康復嘅感受。佢地覺得自己一路被困係一間密封嘅房入面,而康復就好似間房終於開左一扇窗咁。我就將呢個形容想像成海邊城堡高塔中開左一扇落地超寬大玻璃窗咁,睇到夏天的藍配上白色充滿動感層次感的雲,再輕輕吹嚟一陣海風~呼~係咪好有場景呢。我覺得濕疹好轉都有呢種豁然開朗嘅感覺。你會覺得身體同情緒都爽朗咗,好似有風同光進入個心咁。好多以為無可進退的事,都突然多咗選擇,思路清晰埋。

肚餓/食飽

我本身個肚係keep 住脹脹地,有時會胃痛,感覺唔到係飽定餓嘅,食飯只因為夠鐘應該食飯。因為中醫認為濕疹原因係脾胃差,所以有中醫問過我當時覺唔覺得胃唔舒服。但果時真係完全感覺唔到有問題架。直到後尾慢慢好轉,亦都因為研究下穴位,先知道有個飽飽脹脹又緊緊實實嘅感覺係度。你地都可以試下按雞心直到肚臍呢啲位,感覺好明顯的。而家?會知飽知脹嘅,但知餓就未時時做到啦。我諗呢個係終身事業嚟,因為思傷脾嘛。

眼訓

我以前有兩個狀況嘅,一係感覺唔到眼瞓,二係想瞓但不能。

第一感覺唔到眼瞓係因為感覺渙散->精神渙散->思想渙散。唔知你有無呢個過程,但我會因為咁而感覺不到身體嘅睡意,都發覺唔到理解能力低咗好多。點樣解決呢,集中精神係呼吸上面,感受空氣進入嘅路徑同感受(感受事實+感受個感受),集中注意力去發現而家精神唔好,需要放鬆同休息。但唔係渙散地感覺一大個部分的感覺,係集中到你所能感受到的最細單位,加上聆聽呢個無聲的環境。好神奇呢,原來集中係一個放鬆嘅方式嚟喎。

第二係眼光光失眠,我都好耐無試過啦,記得果陣會失眠到頭暈暈想嘔咁個心跳得好快都仲瞓唔到。回想起可能係因為有啲情緒係你身體流竄,又無好好理解接受同安放個情緒(記住情緒唔係要嚟控制架)。

而家呢我只係因為唔想瞓所以唔瞓XD 如果要啲幫助,用Balance 呢個app 呼吸下聽聽下就會瞓著咗。仲有一個諗法都幾好,就係決定將今天完結,去休息迎接全新的明天。

講完點樣令自己瞓著,咁眼瞓嘅感覺係咩呢?對我就係感到思路變得遲鈍,有一陣霧係度,吸收唔到睇緊嘅資訊,帶有少少嘅頭暈咁。

訓醒

以前瞓醒係無瞓醒嘅感覺嘅,只係覺得太陽出來了,又要拖著身軀打住喊路咁落床。我一路都無懷疑過有咩問題,因為我真係比太多人(因為瞓唔到)夜瞓。只係直到上年2020年,我開始幫間房斷捨離呀清潔呀同埋用UV 燈,先發現間房空氣太差先係主因。而家瞓醒,可能even 只有五六個鐘,但會感到身體係有叉到電嘅,思路會清晰開朗咗。可惜係隔離房我有做足呢啲功夫,但老人家用得耐有感情唔肯換咗個廿幾年發霉脹咗嘅衣櫃,我到而家只係行入去都有一陣昏昏沉嘅感覺。

去完便便

Um… 早起身真係易啲有便意嘅。便完之後會精神爽利一身輕,個腦即刻活躍咗,會覺得自己啲血乾淨咗添 XD

刷完牙

呢度講嘅一樣啦,刷得好會令到你第二朝維持一個神清氣爽嘅感覺,會將夜晚瞓覺成效加倍~又或者咁講,刷得唔好可以令到你休息成效減低架。

輕輕風吹

以前會覺得呢種接觸好似搵風吹一個玻璃樽,而我就係個玻璃樽咁。個玻璃樽本身可能係凍係熱,風吹嚟會感到溫差,或者可能感覺番玻璃樽本身嘅濕笠笠咁。而家吹風係會感覺比較通透嘅。

我本身就比較木口木面嘅,當濕疹上面果陣,會感覺到塊面有啲阻力阻止佢郁咁,所以更加少郁動。有時心情係由表情帶動嘅,例如塊面笑得多,你心情都會變好咁。依啲阻力會令你更木口木面,心情都會變一般了。而家皮膚好番啲、滋潤啲,表情動作容易咗,心情都會敏捷有變化番。

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *